...
Back to Group
R.K. Kuikka
4 years ago
Uunikasvikset inkiväärihunaja-glaseerauksella, helppo mutta aikaavievä resepti. Yleensä uunikasvikset paahdetaan vain pienen pintaöljyn kera, mutta Birdie sai minut kokeilemaan uutta kypsennystapaa.
Tämän reseptin perusidea on siinä, että kypsennys tapahtuu uunivuoassa jossa on hieman kasvislientä pohjalla joka redusoidaan kokonaan pois ennen inkiväärihunaja-glaseerauksen lisäämistä. Kasvisliemi (esim. liemikuutiosta) antaa myös suolan joka parantaa kasvisten väriä. Pieni määrä rasvaa (joko kasvi- tai eläinperäistä) lisää mausteiden maun esiintuloa. Ystäväni Birdien mukaan esimerkiksi inkiväärin sisältämä zingeroni on rasvaliukoista.

 

Omasta mielestäni on mukava yhdistää samaan vuokaan sekä juureksia että maanpäällisiä kasveja, esimerkiksi yhdistelmä peruna-porkkana-paprika-sipuli-fenkoli-ruusukaali on väreiltään ja mauiltaan mukava sekoitus.

 

Uuni täytyy olla riittävän kuuma, noin 225 C astetta, jotta kasvisliemi kiehuu hiljalleen pois. Moni aliarvioi kiinteiden perunoiden (esim. Annabelle) vaatiman kypsennysajan, sillä alkuhöyrytyksen ja glaseerauksen yhteisaika pitäisi olla noin 60-90 minuuttia riippuen kuinka pehmeitä juureksia haluaa.

 

Vajaa kilo kasviksia keskikokoisessa uunivuoassa vaatii noin 2 desilitraa kasvislientä. Lisää kasvisliemi juuresten päälle valmiiksi kuumana, että kypsyminen alkaa nopeasti. Pilko riittävän ronskeja paloja jottei ruoka pala – sipulit puolikkaina, perunat neljään osaan ja ruusukaalit tietenkin kokonaisina.

 

Kun kasvisliemi on haihtunut, niin ruokalusikallinen inkiväärihunajaa sekoitetaan puoleen desiin kuumaa vettä ja sekoitetaan kasvisten päälle. Kun vesi taas kuumassa uunissa haihtuu niin kasviksiin jää makea inkiväärin maku pintaan. Varsinkin porkkana tulee edukseen makeana ja inkiväärisenä.

 

Jos haluat kosteamman ruoan niin sekoita hunaja kaurakermaan tai tavalliseen kermaan (noin 2 desiä) ja älä anna kiehua kasaan vaan ainoastaan kuohuttaen noin 30 minuuttia.
Article Comments
This article has no comments yet.