Back to Group
Katja Uusimaa
2 years ago
Strömsön briossi hapanjuureen

Strömsössä leivottiin brioche Nanterrea hapanjuureen. Briossi on siis leipä, jonka taikina sisältää rasvaa, sokeria ja kananmunia. Ennen vanhaan briossi onkin ollut enimmäkseen juhlaleivonnainen. Minunkin oli pakko briossia kokeilla, koska olen hapanjuurileivontaan hurahtanut. Ja leipominen sujui kuin Strömsössä. Briossi onnistui tosi hyvin ja se oli tosi pehmeää ja kuohkeaa, maku erittäin hyvä. Briossi oli yllättävän helppo leipoa. Taikinan teko onnistui myös sähkövatkaimella vaivaten. Kunhan malttaa vaivata riittävän kauan. Riittävän pitkä vaivaaminen takaa hyvän koostumuksen, riittävän pitkä kohotus taas takaa hyvän maun.

Strömsön briossi hapanjuureen

Taikina:

n. 100 g hapanjuurta

250 g vehnäjauhoja

50 g sokeria

3 kananmunaa

1 - 2 g merisuolaa

125 g huoneenlämpöistä voita

Voiteluun:

kananmuna

Sekoita keskenään hapanjuuri, vehnäjauhot, sokeri ja kananmunat. Anna seoksen levät n. 40 min. Lyö taikinaa pöytään tai vaivaa sitä, kunnes se on sileää ja tasaista. Lisää vasta nyt merisuola. Kostuta taikinan pinta märillä käsillä ja kaada suola taikinan päälle. Vaivaa, kunnes suola on liuennut. Lisää lopuksi voi vähän kerrallaan ja lyö taikinaa pöytään tai vaivaa sitä, kunnes se on tasaista ja sileää. Jos käytät monitoimikonetta, vaivaamiseen voi kulua 20 min. Muotoile taikina kulhossa palloksi ja kiristä sen pinta. Peitä kulho kostealla liinalla tai kannella ja kohota taikinaa 2 - 4 tuntia huoneenlämmössä. Siirrä sitten taikina 10 - 12-asteiseen paikkaan ja kohota sitä vielä yön yli. Jos kohotat taikinan jääkaapissa, aseta se jääkaapin lämpimimpään paikkaan. Käytä silloin mieluiten lasista tai keraamista kulhoa, sillä metallikulho pitää taikinan liian kylmänä.

Päivä 2:

Ota taikina esille 1 - 2 tuntia ennen leipomista, jotta se lämpenee huoneenlämpöiseksi. Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen palaan. Voitele suorakulmainen leipävuoka ja aseta taikinapallot vuokaan kahteen vierekkäiseen riviin. Peitä vuoka kostealla liinalla. Kohota briossia, kunnes se yltää vuoan yläreunaan. Sivele se vatkatulla kananmunalla ja paista sitä 180-asteisessa uunissa 35 - 40 min. Ota briossi vuoasta ja anna sen jäähtyä täysin, n. 1 tunti. Voit pakastaa briossin kokonaisena tai viipaleina ja sulattaa sopivan määrän aamiaiselle. Tarjoile hillon tai marmeladin kera.

Article Comments
This article has no comments yet.