...
Back to Group
Carolina Oliveira
4 years ago
Korjuu Interviews - Aija Viitaniemi from Chef Bug

1. Minkälaista on pienhunajatuottajan arki Suomessa erityisesti keväällä ja kesällä?

Keväällä mehiläishoitaja tarkastaa pesän ja mehiläisten kunnon, vaikka päätyön tekevät mehiläiset itse. Maalis-huhtikuulla, kun ilman lämpötila nousee lähelle kymmentä astetta, tapahtuu puhdistuslento. Se on tapahtuma, jossa kaikki pesän mehiläiset käyvät ulkona tekemässä pienen lentolenkin. Koko talven hitaasti syötyään ja pesää lämmitettyään on mehiläisten suoli täyttynyt ja usein puhdistuslento on pakko tehdä vähän liiankin viileällä säällä, eikä miehistötappioilta koskaan täysin selvitä. Tämän jälkeen emo eli kuningatar alkaa munia ahkerammin ja pesän syksyiset siitepölyvarat hupenevat. Heti kun mahdollista mehiläiset hakevat siitepölyä, joka on niiden valkuaislähde eli lihasten raaka-aine, voidakseen kasvattaa uusia työläisiä vanhentuneen väen korvaajaksi. Ensimmäinen siitepölyn lähde on leppä, mutta kunnolla ruokaa saadaan vasta pajun kukkiessa yleensä vapusta alkaen. Koska pesä on yhteiskunta, ei pelkkä uusien mehiläisten syntyminen riitä lisääntymiseen, vaan tarvitaan uusia yhteiskuntia. Luonnossa tämä tapahtuu parveilemalla. Kun pesä on kesäkuussa kasvanut riittävän suureksi ja vahvaksi, sille iskee lisääntymisvietti. Ennen uusien emojen syntymää osa pesän mehiläisistä lähtee vanhan emon kanssa perustamaan uutta pesää. Parvi häipyy mehiläispilvenä horisonttiin ja lopulta asettuu johonkin uuteen koloon pesää rakentamaan.

 

2. Mitä mieltä olet epäaidosta hunajasta jota tulee Eurooppaan, mitä asialle voisi tehdä?

Tyypillisintä hunajaväärennöksille on se, että hunajan alkuperämaa tai -kasvit huijataan. Esimerkiksi iso osa arvostetuksi manukahunajaksi väitetyistä hunajista ei ole aitoa. Myös erilaiset sokerilisäyksillä tehdyt hunajaväärennökset aiheuttavat ongelmia. Suomessa kuluttaja voi onneksi varsin hyvin luottaa hunajansa olevan sitä, mitä pakkaus väittää. Eviran (nyk. Ruokavirasto) vuoden 2015 kartoituksessa ei havaittu yhtään hunajaa, jossa olisi ollut viitteitä sokerilisäyksistä. Joidenkin hunajien pakkausmerkinnät olivat puutteellisia. Helppo tapa tunnistaa suomalainen hunaja on katsoa, löytyykö siitä Hyvää Suomesta -merkki (ChefBugilla löytyy).

 

3. Ovatko suomalaiset hyviä hunajan kuluttajia ja mitä he erityisesti toivovat?

Suomalaiset kuluttavat kaiken hunajan, joka vuosittain Suomessa tuotetaan, koska ulkomaan vientiä ei juurikaan ole. ChefBug vie hunajaa Kiinaan, mutta koronapandemia on tyrehdyttänyt viennin. Itse toivoisin hunajatuottajien ääntä Suomessa enemmän kuuluville sekä markkinointia turhan vaatimattomuuden ja hiljaisuuden tilalle. Mahdollisuudet kasvuun, monipuolistamiseen ja vientiin ovat erinomaiset, koska suomalainen puhtaus, aitous ja luonto vetää. Puhun vain ChefBug-hunajan puolesta, joka on saanut erinomaista palautetta. Se on aito hunaja, jonka mehiläiset ovat valmistaneet vadelmasta, apilasta ja maitohorsmasta.

 

4. Mitä voitaisiin tehdä mehiläisten suojelun ja ehkä koko ruokajärjestelmän hyvinvoinnin eteen?

Hunajan tuotannon lisäksi mehiläisillä on elintärkeä tehtävä ruoantuotannon ja ruokaturvan kannalta. Hunajalla on sokeriin verrattuna pienempi hiilijalanjälki. Kun suomalainen hunaja tuotetaan lähellä, myös kuljetuksista aiheutuvat päästöt ovat pienemmät. Mehiläisten kiistattoman tärkeä pölytystyö tapahtuu lähiluonnon hyväksi. Maailmanlaajuisesti mehiläisten tuottamaa hyötyä on mahdotonta arvioida, mutta tiedetään, että mehiläiset ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemiä. Ilman pölyttäjiä moni kasvi ei pystyisi lisääntymään. Eri mehiläisten on arvioitu pölyttävän 75-85 prosenttia maailman kasvilajeista. Hunaja tekee hyvää myös terveydelle sen sisältämien flavonoidien ja entsyymien ansiosta. Lisäksi sokeriin verrattuna se takaa saman makeutuksen pienemmällä kalorimäärällä. Suomalaisen hunajan nauttiminen onkin todellinen eko- ja terveysteko.

 

Photo: Chef Bug

Edited 4 years ago
ChefBug Oy Ltd #localfood #SupportYourLocals #lähiruoka
Article Comments
This article has no comments yet.