...
Back to Group
Carolina Oliveira
1 year ago
Korjuu Interviews - Matti Korhonen of Viltgården (Part 2)

4. Kun ostatte riistaa muilta metsästäjiltä, mistä tiedätte, että he noudattavat samoja sääntöjä tai vaatimuksia mitä olette asettaneet Viltgårdenille?

Teemme yhteistyötä vain sellaisten metsästäjien kanssa, jotka tunnemme, joiden toimintatavat tiedämme ja joihin luotamme. Käymme henkilökohtaisesti tapaamassa metsästäjiä, metsästämme heidän kanssaan ja olemme aktiivisesti heidän kanssa yhteydessä. Näin varmistamme, että me tiedämme miten he toimivat ja että he ovat tietoisia meidän arvoista ja vaatimuksista. Olemme myös erittäin hyvin verkostoituneet metsästyspiireihin ja saamme jatkuvasti ajantasaista tietoa siitä mitä metsästyspiireissä tapahtuu. Tietenkin näemme myös sen minkälaisia ruhoja metsästäjät meille tuovat ja miten ne on ammuttu. Jos ruhot eivät vastaa sitä, mitä olemme metsästäjien kanssa sopineet, niin emme ota niitä vastaan.

 

5. Mikä on pääasiakasryhmänne? Ravintolat vai kuluttajat (miehet, naiset)?

Meidän asiakaskuntamme koostuu yksityisistä kuluttajista, ravintoloista ja vähittäiskaupoista. Kuluttajille myymme tuotteitamme suoraan oman verkkokaupan kautta. Kuluttaja-asiakkaat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä, jos sitä arvioidaan iän tai sukupuolen mukaan. Yhdistävä tekijä kaikissa asiakkaissa on se, että he arvostavat kotimaista villiä riistaa. He arvostavat riistalihan makua, vähärasvaisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

 

6. Onko Viltgården kärsinyt tappioita nyt kun vegaani- ja kasvisruokavaliot ovat lisääntyneet?

Me näemme asian juuri päinvastoin. Ihmiset tiedostavat enenevissä määrin ruuan tuotantoon liittyvät ympäristönäkökohdat ja arvostavat myös terveellisyyttä. Nämä molemmat asiat heijastuvat myös ruokavalioon. Uskomme että, kun lihan kulutus vähenee, niin samalla kuitenkin laadukkaammalle, terveellisemmälle ja ympäristön kannalta kestävämmälle lihalle on edelleen kysyntää. Meillä on monia asiakkaita, jotka syövät vain kasvisruokaa, mutta syövät myös riistalihaa.

 

7. Syödäänkö riistalihaa enimmäkseen juhla-aikoina kuten Jouluna?

Riistalihan on tietenkin hieman arvokkaampaa, kuin kaupasta ostettu tuotantoliha. Ei metsästäville kuluttajille riistaliha on ollut aikaisemmin ns. harvinaista herkkua, ja siksi jos sitä on saatu, niin se on säästetty jonkin juhlapäivään. Riista sopii kuitenkin yhtä hyvin sekä arkeen että juhlaan. Meidän kautta sitä on saatavilla myös ympäri vuoden. Meidän asiakaskunnassa on paljon kuluttajia, jotka eivät syö muuta lihaa kuin riistalihaa ja heille se on täysin arkipäiväistä.

 

8. Viltgården vastaa itse toimitusketjusta. Onko taustalla ajatus mahdollisimman laadukkaasta ja suoraviivaisesta palvelusta asiakkaalle?

Kotimaisen riistalihan markkinat ovat aikaisemmin olleet melko kehittymättömät, ja sen takia olemme joutuneet tekemään itse suurimman osan arvoketjuun liittyvistä asioista. Samalla tietysti pystymme parhaiten hallitsemaan arvoketjua ja sen osia. Tietenkin näin pystymme myös turvaamaan laadukkaan lopputuotteen ja haluammekin myös olla mahdollisimman lähellä loppuasiakasta.

 

9. Mikä on tyypillinen valmistusmenetelmä riistalihalle Suomessa?

Riistaliha on todella laaja-alainen käsite ja se sisältää todella monta erityyppistä lihaa. Jokaisella eri riistalihalla on varmasti oma ns. perinteinen valmistusmenetelmänsä, mutta mitään tiettyä yhtä universaalia on vaikea nimetä. Yleisesti kuitenkin, jos ihmiset ajattelevat riistaa, niin tyypillisenä valmistusmenetelmänä mieleen saattaa tulla pataruuat. Se on myös tyypillinen ja perinteinen suomalainen valmistusmenetelmä. Mielestäni sen kypsentämisessä pätee kaksi tärkeää ohjetta. Jos käytät mureaa lihaosaa, niin älä ylikypsennä. Jos taas käytät vähemmän mureaa lihaosaa, niin kypsennä riittävän pitkään.

 

Photo: Viltgården Facebook

Edited 1 year ago
Viltgården Korjuu.com Oy #SupportYourLocals #lähiruoka
Article Comments
This article has no comments yet.